Sockersaltad rosélax och potatissallad med örtig yoghurtdressing

 En snabb rimning gör laxen saftig och rosépepparn ger en kryddigt blommig smak. Servera rosélaxen med en fransk potatissallad med twist där naturell yoghurt står för pigg syra. Persilja och dragon gör potatissalladen härligt grön.

Ingredienser
2 tsk rosépeppar
2 1/2 msk strösocker
1 msk salt
1 krm vitpeppar
800 g laxfilé i bit med skinn
900 g små potatisar
150 g sockerärter
rapsolja

Dressing
1 1/2 dl grekisk yoghurt (10%)
2 dl hackad persilja
1/2 dl hackad dragon
3 msk olivolja
1 msk äppelcidervinäger
1/2 tsk salt
1 krm peppar

Gör så här
Krossa rosépepparn i en mortel. Blanda den med socker, salt och vitpeppar. Gnid in laxen med kryddblandningen. Täck laxen och låt den stå i kylskåp i ca 2 timmar, tills sockret och saltet lösts upp.
Starta timer

Koka potatisen mjuk med skalet på i lättsaltat vatten. Häll av. Låt svalna. Strimla sockerärterna.

Dressing: Mixa alla ingredienser till dressingen och krydda med salt och peppar.

Blanda dressingen med potatisen och lägg i en skål. Strö över sockerärterna.

Pensla laxen med olja och grilla med skinnsidan mot gallret 30–40 minuter på indirekt värme under lock. Vill man ha grillränder på laxen börjar man med att lägga köttsidan mot grillgallret, som då ska vara riktigt hett. Vänd sedan, sänk värmen och grilla klart under lock.
Starta timer

Etiketter: